divendres, 14 de novembre del 2014

Celebració de l'Any Benejam a Montevallo


Un moment del concert que van oferir Valero i Middaugh
El 30 d'octubre va tenir lloc a la Universitat de Montevallo, a l'estat d'Alabama, un acte de celebració del centenari del naixement de Lluís Benejam que va ser organitzat per diversos professors d'aquesta universitat nord-americana i que va tenir com a convidats Josep-Maria Serracant, membre de la comissió Any Benejam i expert en aquest compositor, i la mezzo-soprano Marta Valero, que ha enregistrat la integral per a veu i piano de Benejam, i que en aquesta ocasió va interpretar vuit cançons acompanyada de la pianista i professora Laurie Middaugh.



Laurie Middaugh i Marta Valero

El principal organitzador d'aquest acte va ser Hugh Joseph Landers, compositor i responsable del Departament de Música de la Universitat de Montevallo. Landers va donar la benvinguda a Josep-Maria Serracant, que va oferir una conferència sobre Benejam a la Sala Brown de la Biblioteca Oliver Cronwell Carmichael. Després de la intervenció de Landers, també van dir unes paraules el professor Joseph Sargent i el seu alumne Chris Holder, que realitzarà un treball sobre Benejam durant dos semestres. Aquest treball inclourà una extensa entrevista a Josep-Maria Serracant i a John Stewart, intèrpret de l'estrena del Concert per a saxo i orquestra de Benejam, a qui li va estar dedicat, i amic i testimoni directe dels anys de Benejam en aquesta universitat.

L'antic degà del Departament de Belles Arts, Scott Stephen va ser qui va fer possible aquesta celebració. D'altra banda, l'arxiver de la Biblioteca, Carey Heatherly, va comunicar que s'ha digitalitzat el fons de Lluís Benejam per posar la seva obra a disposició d'estudiants i d'investigadors.

Josep Maria Serracant, Núria Benejam
King i Marta Valero
A aquest acte del centenari de Benejam als Estats Units, hi va assistir la filla petita del compositor, Núria Benejam King, que hi va anar acompanyada dels seus dos fills, Madeleyn i Àlex.

Tots els assistents van aplaudir la qualitat de la interpretació de la cantant Marta Valero, que també va rebre comentaris elogiosos de John Stewart i dels responsables de la University of Montevallo Foundation, Brenda Knight i Gary Johnson.

Aquest acte a la Universitat de Montevallo, que projecta la celebració de l'Any Benejam a l'estranger, va aportar nous contactes i noves perspectives per a mantenir viva la seva obra i per poder-la difondre tant a Europa com als Estats Units. També ha facilitat el contacte amb l'Alabama Symphony Orchestra, a la que el mestre Benejam va estar vinculat com a concertino i director assistent durant els seus anys a Birmingham.


Mònica Pagès, octubre 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada