dimarts, 25 de novembre del 2014

Estrena a Catalunya de la Fantasia sobre la Primera Benaurança

El proper cap de setmana -divendres 28, dissabte 29 i diumenge 30 de novembre-, l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, dirigida per Pablo González, interpretarà el poema simfònic Fantasia sobre la Primera Benaurança del compositor català Lluís Benejam (Barcelona, 1914-Birmingham, Alabama, 1968), del qual se celebra el centenari del naixement.


Aquesta obra, composta el 1966 amb el títol original en anglès Fantasia on the First Beatitude, està estructurada en quatre seccions, cadascuna d'elles encapçalada per un text extret de la primera benaurança. El caràcter de la música s'adiu perfectament amb el text i passa d'un començament brillant i rítmic, que vol representar el brogit del món, al final de l'obra, místic i contemplatiu, quan els pobres d'esperit assoleixen el regne dels cels.

Es tracta d'una de les últimes obres que va compondre Benejam, que es va establir als Estats Units el 1958 i que va ser professor de les universitats de Birmingham i de Montevallo, a l'estat d'Alabama. Benejam havia nascut a Barcelona i era violinista; va ser membre de l’Orquestra Municipal de Barcelona i concertino de l’Orquestra Simfònica de Birmingham. La seva carrera musical va combinar la interpretació i la composició des dels anys quaranta, quan va començar a compondre cançons i obres de cambra paral·lelament a la seva carrera concertística. En el seu catàleg simfònic, hi destaca l'obra Poema, que va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona el 1953 i va ser estrenada per l'orquestra de la nostra ciutat dirigida per Eduard Toldrà. Poc després, Benejam va acceptar la proposta de formar un quartet i una orquestra a l'Equador, on hi va viure des del 1954 fins que va decidir traslladar-se als Estats Units, país on va romandre fins a la seva mort, el 1968.

El catàleg d'obres de Lluís Benejam és extens i abasta des de l'orquestra, com aquesta Fantasia sobre la Primera Benaurança, que es podrà sentir per primera vegada a Barcelona, i altres obres com el Concerto Grosso, la Suite per a orquestra, l'obra Lorqueña per a recitador i orquestra, o els concerts per a violí, trompeta, oboè, i saxòfon. També va conrear la música de cambra, amb trios i quartets, i sonates per a dos instruments, com la de violoncel i piano o la de viola i piano, fins a l'instrument sol, com la Sonata per a piano que s'ha descobert recentment.

La celebració de l’Any Benejam, que commemora el centenari del seu naixement, promou diversos concerts i actes en la seva memòria, tant al seu país d'origen com als Estats Units. El concert de divendres 28 de novembre comptarà amb la presència de la seva filla, la Sra. Núria Benejam King i del Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Hble. Sr. Ferran Mascarell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada